Ενημέρωση για την αντισύλληψη στην εφηβεία

ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΡΙΤΣΑ ΜΑΡΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Τ.Ι. ΆΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Β ΤΑΞΗ

Tην Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, το ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων φιλοξένησε τη δράση με θέμα «Αντισύλληψη στην Εφηβεία», στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. H συγκεκριμένη εκδήλωση, που διεξήχθη με πολύ προσοχή και φροντίδα, αποτελεί ένα από τα επίκαιρα παραδείγματα πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης. Στο πλαίσιο αυτό,  πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τις εξειδικευμένες μαίες, Παναγιώτα Μητροπούλου και Θεανώ Τσίπα και αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους μαθητές της Β τάξης να εμβαθύνουν σε έναν τομέα που απαιτεί κατανόηση και ενημέρωση.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μαθητές παρουσίασαν ενεργό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της δράσης, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στο πλούσιο περιεχόμενο που τους παρουσιάστηκε. Η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των μαιών, καθώς και η λεπτομερής εξήγηση των θεμάτων, διαμόρφωσαν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας.

Όσον αφορά στη σωματική υγεία, οι μαθητές απέκτησαν σφαιρική κατανόηση των διαφόρων μεθόδων αντισύλληψης και των πιθανών επιπτώσεών τους στον οργανισμό. Επιπλέον, η ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών αποτέλεσε ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης που προσέφερε προοπτικές για τη μελλοντική τους προστασία και ευημερία.

Ωστόσο, το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας των μαθητών. Μέσα από διαλογικές ανταλλαγές και ανοιχτές συζητήσεις, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν ανησυχίες και ερωτήματα. Οι μαίες προσέφεραν ένα ακρογωνιαίο λίθο στην κατανόηση των εφήβων, προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων και των πιέσεων που προκύπτουν σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις τους.

Ολόκληρη η δράση αυτή συντονίστηκε από την εκπαιδευτικό Δρίτσα Μαρία, η οποία επέδειξε δεξιοτεχνία στη διαχείριση του γεγονότος. Η παρουσία της συνέβαλε στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και αμεσότητας, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Συνολικά, η παρουσίαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης. Η σφαιρική προσέγγιση που προσφέρθηκε, οδήγησε στην ανάπτυξη τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των μαθητών, ενισχύοντας την αίσθηση ευθύνης και αυτοεπίγνωσης σε θέματα που αφορούν τη ζωή τους και την επίτευξη ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής.