Μήνυμα Ψυχολόγου του σχολείου

ΜΗΝΥΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ονομάζομαι Ευθυμίου Βικτωρία είμαι Ψυχολόγος και θα βρίσκομαι στο σχολείο σας μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Ο ρόλος μου είναι κατά κύριο λόγο υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σύμφωνα με την ΥΑ Αριθμ. Φ25γ/157424/ΔΑ Τεύχος Β’ 5097/ 18.11.2020 . Από την στιγμή της επαναλειτουργίας του σχολείου θα παρευρίσκομαι στο χώρο καθημερινά ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην επικοινωνία του σχολείου των μαθητών αλλά και των γονιών. Όλοι γνωρίζουν την σημασία της συνεργασίας της σχολικής κοινότητας με τους γονείς στοχεύοντας στην πρόληψη και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Λίγα λόγια για την περίοδο που διανύουμε:

  • Όλοι οι μαθητές/τριες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι νέες αυτές συνθήκες ζωής με την πανδημία COVID-19 είναι μία κρίση η οποία έχει αρχή- μέση – τέλος. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με ξεχωριστές προσωπικότητες και είναι απολύτως λογικό ο καθένας να έχει και να θέλει το δικό του χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις και να ρυθμίσει την καθημερινότητά του.
  • Είναι σημαντικό οι έφηβοι να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν την περίοδο αυτή. Η ανησυχία, ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη είναι τα πιο κοινά αρνητικά συναισθήματα που νιώθει ο μέσος όρος των εφήβων λόγω της δύσκολης κατάστασης, τα οποία είναι απολύτως αναμενόμενα και φυσιολογικά. Όταν μοιράζεται κάποιος τα συναισθήματά του και συζητάει για θέματα που τον απασχολούν, βοηθάει τον εαυτό του να μάθει να ελέγχει και να οργανώνει καλύτερα τον τρόπο σκέψης του. Επίσης, τις περισσότερες φορές είναι ανακουφιστικό να ξέρεις ότι σκέφτονται και άλλοι όπως εσύ.

  • Όλοι είναι καλό να συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον, καθώς θα μπορούμε να αντλούμε δύναμη και να κάνουμε δραστηριότητες ώστε όταν τελειώσει η κρίση να είμαστε όλοι ένα βήμα πιο κοντά και πιο έτοιμοι σε αυτό που ονειρευόμαστε και θέλουμε να πετύχουμε.

  • Ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, οι μαθητές/τριες φροντίζουν τον εαυτό τους και την σωματική τους υγεία, βοηθούν τα κοντινά τους πρόσωπα όπου προκύψει ανάγκη και περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους αυτομάτως φροντίζουν και τους άλλους.

  • Η συμμετοχή στην εναλλακτική εκπαίδευση είναι πιθανόν να προκαλέσει αβεβαιότητα σε ορισμένους μαθητές. Η προσπάθεια που κάνουν όλοι οι μαθητές/τριες είναι πολλή μεγάλη και είναι καθησυχαστική η σκέψη ότι όλες αυτές οι δυσκολίες θα ληφθούν υπόψη με αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Διανύουμε μία περίεργη περίοδο πρωτόγνωρη για όλους, προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της οικογενειακής και της προσωπικής μας ζωής καθώς και στις αλλαγές της σχολικής κοινότητας. Με τη συνεργασία σχολείου – οικογένειας είναι σημαντικό να κρατηθεί και να αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας για πρόσφορο έδαφος διαλόγου, στήριξης σε διάφορα ζητήματα που τυχόν προκύψουν, ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας του μαθητικού πληθυσμού και των οικογενειών του. Παρακάτω παραθέτω το email μου σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος/α να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ευθυμίου Βικτωρία

efthimiou.psychologist@gmail.com